Interviul – un pas important catre locul de munca dorit

Waiting for an interview
In functie de complexitatea locului de munca la care aplicati si de caracteristicile angajatorului, procesul de recrutare si selectie de personal poate avea mai multe etape si poate dura mai mult sau mai putin: de la cateva zile – in cazul posturilor de executie, la cateva saptamani sau chiar luni – in cazul posturilor de conducere cu un nivel inalt de responsabilitate.
job
Prima etapa este trimiterea CV-ului catre compania angajatoare – pe LocalJobs.ro aceasta actiune se realizeaza online, instant,  fiind cea mai rapida modalitate in acest sens. In general, dupa analiza CV-urilor primite de la candidati, in functie de anumite criterii specifice, angajatorul va selecta candidatii care vor fi contactati (telefonic, pe e-mail sau prin servicii postale) si invitati sa participe la urmatoarea etapa din procesul de recrutare – interviul. Este posibil ca interviul sa fie format din una sau mai multe etape succesive si/ sau insotit de alte activitati: probe practice, teste de cunostinte, teste psihologice, etc.
Interviul reprezinta primul contact direct cu reprezentantii angajatorului, in cazul in care recrutarea este realizata de persoane din interiorul organizatiei care angajeaza, respectiv cu recrutori specializati din cadrul unei companii de resurse umane, in situatia in care recrutarea de personal este o activitate externalizata.
Daca sunteti contactat si invitat pentru a participa la un interviu de angajare, trebuie sa va asigurati ca:
– ati inteles exact despre ce post si ce companie este vorba;
– ati retinut locul exact de desfasurare a interviului;
– ati fost informat si ati notat data, ziua si ora exacta de desfasurare a interviului.
Inainte de a participa la interviul de angajare:
– informati-va despre compania/ angajatorul care v-a invitat la interviu;
– incercati sa aflati cat mai multe informatii despre modul de organizare, istoricul, produsele, serviciile companiei la care ati aplicat, dar si despre cerintele si responsabilitatile locului de munca vizat;
– asigurati-va ca stiti adresa unde trebuie sa ajungeti pentru interviu;
– in cazul in care, din diverse motive, decideti sa nu mai participati la interviu, anuntati intotdeauna angajatorul despre acest lucru, telefonic sau pe e-mail.
Participarea la interviu:
– incercati sa ajungeti intotdeauna cu cel putin cinci minute mai devreme de ora fixata pentru desfasurarea interviului;
– asigurati-va ca aveti o tinuta vestimentara adecvata postului pentru care ati aplicat; in orice situatie, este bine sa evitati excesele vestimentare de orice fel;
– este de preferat sa aveti la dumneavoastra un CV tiparit, in situatia in care vi se va solicita sa-l prezentati.

 

 181846761
In timpul interviului:
– raspundeti cat se poate de sincer si direct intrebarilor adresate de interlocutori;
– incercati sa va sustineti afirmatiile si sa le argumentati cu exemple reale, concrete si/ sau cu cifre;
– asigurati-va ca sunteti inteles in ceea ce spuneti – vorbiti calm, pastrand in permanenta contactul vizual cu interlocutorul dumneavoastra.
Trebuie sa fiti constient ca nu exista o „reteta universala” pentru sustinerea cu succes a unui interviu sau pentru castigarea unui job la care ati aplicat. Succesul depinde de mai multi factori, insa respectarea recomandarilor de mai sus va poate oferi un prim avantaj in atingerea obiectivului pe care il urmariti.
Succes!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *